Hållbara villkor i förslag till forskningspropositionen

Nyhet: 2019-11-15

Hösten 2020 lägger regeringen fram en ny forsknings-proposition. I en skrivelse till utbildningsdepartementet ger Nationella sekretariatet för genusforskning flera förslag för att skapa hållbara villkor för forskning och utbildning.

Nationella sekretariatet för genusforsknings förslag, och analyserna bakom dessa, rör sig inom fem teman:

1. Agenda 2030 och samhällets utmaningar
2. Köns- och genusperspektiv i forskning
3. Jämställdhetsintegrering i högskolesektorn
4. Sexuella trakasserier i akademin
5. Hatyttringar mot forskare – hot mot forskningens frihet

Bland annat poängteras behovet av systematiska analyser av de 17 globala hållbarhetsmålen och deras övergripande ramverk, för att stärka forskningens förmåga att ta itu med komplexa samhällsutmaningar. Kompetensen hos bedömare är helt avgörande för forskningsfinansiärers möjlighet att verka för inkludering av genus- och andra kritiska perspektiv som stärker forskningens kvalitet. På uppdrag av regeringen ska universitet och högskolor beakta jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel, men det har inte gjorts någon systematisk uppföljning eller genusanalys av lärosätenas modeller för resursfördelning.

Metoo-uppropet hösten 2017 har lett till ett intensifierat arbete mot sexuella trakasserier i akademin, men det behöver förstärkas hos såväl universitet och högskolor som hos forskningsfinansiärer och andra myndigheter inom högskolesektorn.

Slutligen uppmärksammas att forskare drabbas av hot och hat i samband med att de ägnar sig åt att sprida och nyttiggöra sin forskning. Hatyttringar mot forskare är ett allvarligt samhällsproblem som kräver åtgärder.

Läs sekretariatets underlag till forskningspropositionen i vår webbsektion Skrivelser och remissvar.

AV: Jimmy Sand

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-11-18