Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nordisk jämställdhet går på export

Nyhet: 2018-09-18

De fem nordiska länderna utgör tillsammans en av världens mest jämställda regioner. Men hur nådde de dit? Nu finns de viktigaste politiska reformerna och resultaten sammanfattade i fem korta faktablad. Materialet är en del av ”exporten” av Nordisk jämställdhet, tänkt att fungera som ett verktyg för länder som vill se fler kvinnor på arbetsmarknaden.

Fem länder och 50 år av reformer – som sakta men säkert ökat kvinnors rättigheter och möjligheter på arbetsmarknaden – allt finns nu sammanfattat på 50 sidor i en ”knowledge hub”, utgiven av Nordiska ministerrådet. Fem korta faktablad, framtagna av Nordisk information för kunskap om kön (NIKK), beskriver de viktigaste beståndsdelarna i ”The Nordic Gender Effect” som lett till att närmare tre fjärdedelar av kvinnorna idag är på arbetsmarknaden.

Familjevänlig politik gynnar tillväxten

De fem delarna är ”Shared and paid parental leave”, “Subsidised childcare for all”, “Flexible work arrangements” och “Leadership and equal opportunities”. Ett femte kapitel sätter in jämställdhetspolitiken i ett större sammanhang av välfärdsstatens och den nordiska arbetsmarknadsmodellens framväxt. En viktig poäng i materialet är att de nordiska länderna inte alltid gått i takt eller gjort samma politiska vägval. Men för Norden som region har den stadiga ökningen av kvinnor på arbetsmarknaden sått för en bärande del av tillväxtökningen under de senaste 40-50 åren. 

Lättillgänglig för beslutsfattare

Materialet har redan tagits väl emot av de internationella organisationer som har jämställdhet och ett värdigt arbetsliv högst på sina agendor, som ILO, det globala facket ITUC och FN:s jämställdhetsorganisation UN Women.

– Investeringar i jämställdhet gynnar det inte bara enskilda kvinnor och flickor, de stärker hela samhället genom att främja sysselsättning, familjers välfärd och ekonomisk tillväxt.Den nordiska “knowledge huben” erbjuder ett övertygande exempel på detta. Här finns en samling politiska verktyg som kan användas på landsnivå och som är lättillgängliga för alla beslutsfattare. Jag hoppas att de med tiden blir Nordens viktigaste export, sager Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women.

Ett praktiskt redskap för förändring

Dagfinn Høybråten, Nordiska ministerrådets generalsekreterare, upplever en stark efterfrågan på nordiska erfarenheter i allmänhet, och nordisk jämställdhetspolitik i synnerhet.

– Denna efterfrågan har vi valt att svara på genom att sammanfatta de fem nordiska ländernas politik på området under fem decennier, en politik som visats sig mycket framgångsrik. Jag hoppas att materialet kommer att användas som ett praktiskt verktyg för förändring, världen över, säger Dagfinn Høybråten.

Knowledgehuben har tagits fram som en del av de nordiska statsministrarnas initiativ ”Nordic Solutions to Global Challenges” som lanserades 2017. Initiativet är Nordens samlade bidrag till de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030.

NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, är ett uppdrag från Nordiska ministerrådet till Nationella sekretariatet för genusforskning, vid Göteborgs universitet.

Skribent Anna Rosenberg
Bild Moa Karlberg
Källa Nordiska ministerrådet, norden.org

AV:

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?