Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

2017

Sekretariatet präglades i år av förberedelser inför verksamhetsöverföringen av två stora regeringsuppdrag till den nya myndigheten för jämställdhet. Flera större och mindre uppdrag tillkom samtidigt, från bland annat regeringen och Nordiska ministerrådet, och det finns ett fortsatt stort intresse för sekretariatets särskilda kompetens både i Sverige och utomlands. Vi fortsatte vårt arbete att bevaka och analysera den forskningspolitiska arenan och utvecklade samarbeten med aktörer inom högskolesektorn och inom genusforskningsfältet. Bland annat initierade vi ett analysuppdrag åt forskningsrådet Forte och ett samarbete i Nätverket för kulturarv och tvärvetenskaplig genusforskning, samt var gästredaktör för ett nummer av Tidskrift för genusvetenskap.

Vi arrangerade flera konferenser, workshops och panelsamtal, varav flera samtal om genusperspektiv på migration och rasism. Konferensen (O)medveten kommunikation för kommunikatörer i offentlig verksamhet, samlade cirka 300 deltagare. I november arrangerade sekretariatet en konferens för jämställdhetsministrar och statssekreterare i EU, på uppdrag av och tillsammans med Socialdepartementet.

Vår webbplats Genus.se mer än fördubblade antalet besökare jämfört med året innan och vi tryckte en specialutgåva av tidningen Genus med tema migration. Vi tog också fram en kommunikationsplattform till den kommande Jämställdhetsmyndigheten. Jämställdhetsintegrering, genusforskning och dess legitimitet debatterades vid flera tillfällen i medier och även sekretariatet deltog i det offentliga samtalet med flera debattartiklar.

Vårt nordiska uppdrag NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, slutförde bland annat projektet Hat och hot på nätet. Regeringsuppdragen att stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM) och i högskolor och universitet (JiHU) samt webbplatsen Jämställ.nu förbereddes för överföring den 1 januari 2018 till Jämställdhetsmyndigheten.

Flera studenter praktiserade på sekretariatet inom jämställdhetsuppdragen och inom vår kommunikationsverksamhet. Vårt miljöarbete vidareutvecklades med bland annat beslut om vegetarisk kost i alla interna och externa arrangemang. Vi har även fortsatt ordningen med resefria månader för att spara miljö, samt ge utrymme för reflektion och planering.

Verksamhetsberättelse 2017

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-05-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?