2018

Sekretariatet har gjort komparativa kartläggningar, forskningsöversikter och analyser för flera olika uppdragsgivare, som exempelvis Energimyndigheten, region Jönköping och Nordiska ministerrådet. Ett tydligt tema i årets verksamhet har varit sexuella trakasserier inom akademin, med bland annat uppdrag från Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet.

Nationell och internationell samverkan är en viktig del av verksamheten. Sekretariatet har medverkat i expertgrupper, bidragit på konferenser och i rådgivande organ, i Sverige och övriga Europa, bland annat för att stärka betydelsen av genus i EUs ramprogram Horisont 2020. Sekretariatet har även varit remissinstans för flera utredningar.

Sekretariatet arbetar med att tydliggöra och berätta om forskningspolitik och genusforskning i våra digitala kanaler samt i tryckta format. Sekretariatet deltar också i flera nätverk för forskning och forskningskommunikation, och har i år föreläst, deltagit i panelsamtal och hållit i workshops och utbildningar.

Under hösten initierades också arbetet inför sekretariatets nationella genusforskningskonferens som kommer att äga rum i Göteborg 2019 och som tidigare år har lockat cirka 400 deltagare.

Samarbetsorganet NIKK har sedan 2012 varit placerat på sekretariatet på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Uppdraget är nu förlängt till 2022. NIKK förmedlar forskning, politik och praktik om jämställdhet i Norden. Sekretariatet har genom NIKK sammanställt flera kunskapsmaterial, exempelvis om politiska initiativ i Norden och Baltikum efter metoo och till det nordiska statsministerinitiativet ”Nordic solutions to Global Challenges”. NIKK förvaltar även Nordiska ministerrådets jämställdhetsfond med årliga utlysningar.

Verksamhetsberättelse 2018

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-05-16