Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rapporter och skrifter

Sidan är under uppbyggnad.

Förebyggande arbete mot sexuella trakasserier i akademin, 2019

På uppdrag av Universitets- och högskolerådet, UHR, har Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet utfört en forskningsöversikt över svensk och internationell forskning kring förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier.

Översikten redogör för forskning kring policy, utbildning samt ärendehantering och stödstrukturer. Även det nyare området bystanders (vittnen till sexuella trakasserier) tas upp, liksom organisation och ledarskap.

Förebyggande arbete mot sexuella trakasserier i akademin - en internationell forskningsöversikt, 2019

Genus och jämställdhet på energiområdet, 2019

För Energimyndigheten har sekretariatet arbetat med ett uppdrag om genus i energiforskning och jämställdhet inom forskning och utbildning relaterat till energifrågor. Sekretariatet har bland annat tagit fram rapporten Genus och jämställdhet på energiområdet, som skrivits av forskaren Ann-Sofie Kall, Linköpings universitet.

Genus och jämställdhet på energiområdet, 2019

Sexuella trakasserier i akademin, 2018

På uppdrag av Vetenskapsrådet har Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet, gjort en forskningsöversikt om sexuella trakasserier i akademin. Syftet med översikten är att ge en bild av aktuellt kunskapsläge i internationell forskning. Översikten bygger på en genomgång av närmare 800 publikationer av totalt 5 561 under perioden 1966–2018, vilka har valts ut genom omfattande sökprocesser i litteraturdatabaser.

Sexuella trakasserier i akademin - en internationell forskningsöversikt, 2018

Att göra verklighet, 2017

I foldern Att göra verklighet: Teoretiska redskap för normkritisk, inkluderande och jämställd kommunikation introducerar vi några genusteoretiska begrepp som kan användas för att förstå hur vi kan göra kommunikation mer inkluderande, normkritisk och jämställd/jämlik.

Att göra verklighet

En introduktion till genusvetenskapliga begrepp, 2016

Den femte skriften i En skriftserie om genusvetenskap handlar om ord och begrepp centrala för den som vill förstå genusvetenskapens teoretiska och metodologiska bidrag. Kapitelförfattare är Erika Alm, Ulla Björnberg, Signe Bremer, Ulrika Dahl, Rita Foss Lindblad, Hillevi Ganetz, Michell Göransson, Tora Holmberg, Maria Jansson, Hillevi Lenz Taguchi, Ulla Manns, Irene Molina, Diana Mulinari, Iwo Nord, Irina Schmitt och Agneta Stark.

En introduktion till genusvetenskapliga begrepp

Framgångsrik forskning? 2016

Foldern Framgångsrik forskning? Kritiska perspektiv på forskningens villkor sammanfattar perspektiv och inspel från Nationella sekretariatet för genusforskning till diskussionen om forskningens organisering och villkor.

Framgångsrik forskning? Kritiska perspektiv på forskningens villkor

Fördelning eller förfördelning? 2015

Fördelning eller förfördelning? Forskningsfinansiering, jämställdhet och genus – en forskningsöversikt har Louise Grip och Fredrik Bondestam samlat och analyserat forskning som synliggör hur ojämställdhet och ojämlikhet skapas och utmanas inom ramen för forskningsfinansieringsprocesser.

Fördelning eller förfördelning? Forskningsfinansiering, jämställdhet och genus – en forskningsöversikt

Kreativt skrivande och kritiskt tänkande i genusvetenskap, 2014

Den fjärde skriften i En skriftserie om genusvetenskap handlar om kreativt skrivande och kritiskt tänkande i genusvetenskap. Kapitelförfattare är Annelie Bränström Öhman, Fataneh Farahani, Hanna Hallgren, Mia Liinason och Malena Gustavson.

Kreativt skrivande och kritiskt tänkande i genusvetenskap

Genusvetenskap, politik och samhällsengagemang, 2014

Den tredje skriften i En skriftserie om genusvetenskap handlar om genusvetenskapens inslag av och interaktion med samhällsengagemang, politik och aktivism. Kapitelförfattare är Paula Mulinari, Annika Olsson, Lena Lennerhed, Tiina Rosenberg och Staffan Bergwik.

Genusvetenskap, politik och samhällsengagemang

Godtycklig jämställdhet, 2014

Magdalena Lindroth, masterstudent vid Göteborgs universitet är författaren till rapporten Godtycklig jämställdhet: Implementering av examensordningens mål för jämställdhet i professionsutbildningar vid Göteborgs universitet.

Godtycklig jämställdhet

Genusvetarnas framtid, 2013

Den andra skriften i serien En skriftserie om genusvetenskap är en nationell alumniundersökning av genusvetenskaplig utbildning och arbete.Genusvetarnas framtid

Gender Studies, Education and Pedagogy, 2013

Den första skriften i serien En skriftserie om genusvetenskap finns här även tillgänglig på engelska och handlar om genusvetenskapens pedagogiska och didaktiska verksamhet. Kapitelförfattare är Kristina Andersson, Janne Bromseth, Nina Lykke, Annica Gullberg, Anita Hussénius, Berit Larsson, Kerstin Norlander och Renita Sörensdotter.

Gender Studies, Education and Pedagogy

Genusvetenskapens pedagogik och didaktik, 2012

Den första skriften i serien En skriftserie om genusvetenskap handlar om genusvetenskapens pedagogiska och didaktiska verksamhet. Kapitelförfattare är Kristina Andersson, Janne Bromseth, Nina Lykke, Annica Gullberg, Anita Hussénius, Berit Larsson, Kerstin Norlander och Renita Sörensdotter.

Genusvetenskapens pedagogik och didaktik

Genusforskning inom medicin: Forsknings- och folkhälsopolitisk policy 2002-2012

Lisa Harryson, doktorand vid Umeå universitet, har i denna rapport granskat skrivningar avseende genusforskning inom medicin/folkhälsa, dels i forsknings- och folkhälsopolitiska propositioner, dels i regleringsbreven till Folkhälsoinstitutet samt de forskningsfinansierande myndigheterna Vetenskapsrådet och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.

Genusforskning inom medicin: Forsknings- och folkhälsopolitisk policy

Genusforskningens läge och institutionella situation våren 2010

För att få en överblick över genusforskningens institutionella situation, fokuserar denna kartläggning på tjänstesituation och tjänstestruktur under våren 2010. Rapporten Genusforskningens läge och institutionella situation våren 2010 – en nulägesöversikt är skriven av fil dr Mia Liinason, Lunds universitet.

Genusforskningens läge och institutionella situation våren 2010

 

 

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?