Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppdrag och samverkan

Nationell och internationell samverkan är en viktig del i vår verksamhet. Vi medverkar i expertgrupper, bidrar på konferenser och i rådgivande organ, i Sverige och övriga Europa, bland annat för att stärka betydelsen av genus i EUs ramprogram för forskning.

Vi har över tjugo års erfarenhet av att arbeta inom fältet kunskap och forskning om genus och jämställdhet, både i Sverige och internationellt. Därmed har vi svenska, nordiska och europeiska samarbeten och nätverk vad gäller forskning och utbildning, men även om forskningskommunikation och policyfrågor.

I samarbete med genusvetenskapliga forskningsmiljöer anordnar vi g-konferensen, Sveriges största nationella genusforskningskonferens. Läs mer om g-konferenserna

Inom Göteborgs universitet samarbetar vi bland annat med KvinnSam - Nationellt bibliotek för genusforskning som vi driver databaserna GENA (genusavhandlingar) och GREDA (genusforskare) tillsammans med. Vi har också genom ett nordiskt nätverkssamarbete knutet till NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, hand om samarbetet för GenderKalendern, GenderFund och GenderJob.

Aktuellt i vår verksamhet:

Nordisk information för kunskap om kön

Enligt beslut av de nordiska jämställdhetsministrarna är NIKK – Nordisk information för kunskap om kön placerat som ett samarbetsorgan vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Uppdraget pågår från oktober 2012 till och med år 2022.

NIKK:s uppdrag består av två delar. NIKK har ett brett kunskaps- och kommunikationsuppdrag, och fungerar också som ett projektsekretariat. NIKK sammanställer och förmedlar forskning, politik, kunskap och praxis på jämställdhetsområdet, utifrån ett nordiskt och jämförande perspektiv. NIKK synliggör det nordiska jämställdhetspolitiska samarbetet, bistår Nordiska ministerrådet med kommunikationskanaler, idéer och material samt förvaltar ministerrådets jämställdhetsfond.

Nordisk information för kunskap om kön, NIKK

Jämställd forskningsfinansiering i EU

Genderaction är ett EU-finansierat projekt som syftar till att jämställdhetsintegrera forskningsfinansieringen i ett antal EU-länder. Vi är med i projektets referensgrupp för att bidra till en sammanlänkning mellan riktlinjer och praktik.

Genderaction

Plattform för större svenskt genomslag i SwafS

Vi deltar i Swafs, Science with and for Society, en påverkansplattform för att främja bland annat genusperspektiv i EUs forskningsprogram Horisont 2020. Plattformen ska även stärka finansieringsmöjligheterna för svenska aktörers forskningsprojekt.

Science with and for Society, SwafS

Ordlistan till Wikipedia

På vår tidigare webbplats genus.se fanns populärvetenskapligt kunskapsmaterial om genusforskning och genusvetenskap, som till exempel en ordlista med förklaringar till flera genusvetenskapliga ord och begrepp. Samtliga dessa ord och begrepp har under våren 2019 förts över till Wikipedia och finns nu som nya ordposter, eller som komplement till befintliga poster, samt listade under genusvetenskapliga begrepp. 

Ord och begrepp är under ständig omförhandling, inomvetenskapligt såväl som i andra sammanhang där de används och diskuteras i samhället. Genom Wikipedia hoppas vi att texterna från Ordlistan även fortsättningsvis ska uppdateras av forskare och andra som arbetar med frågor som rör genus. På så vis blir de fortsatt aktuella och visar olika förståelser, konflikter och sätt att använda ord och begrepp. 

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?