Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utredning och forskning

Vi gör utredningar och analyser, sammanställer forskning och kommunicerar forskningsbaserad kunskap, i samverkan med främst universitets- och högskolesektorn. Vi utför analys- och utredningsuppdrag och initierar även egna forskningsprojekt för att bidra till en kunskapsutveckling som främjar hållbara villkor för forskning och utbildning.

Genus och forskningsfinansiering, sexuella trakasserier i studie- och arbetsmiljöer, peer-review och sakkunnigbedömning, karriärvägar och rekrytering, hat och hot mot forskare, är exempel på teman som vi arbetar med.

Våra anställda forskare och utredare genomför utredningar och forskningsdrivna analyser samt bistår uppdragsgivare med kunskapsstöd. Vi samarbetar även i enskilda projekt med externa forskare från olika universitet, nationellt och internationellt.

Aktuellt i vår verksamhet:

Hållbara energisystem

För Energimyndigheten har vi gjort ett uppdrag om genus i energiforskning och jämställdhet inom forskning och utbildning. Vi har bland annat tagit fram rapporten Genus och jämställdhet på energiområdet som gavs ut i mars 2019.

Sexuella trakasserier i akademin

EU-kommissionen har genom sin rådgivande arbetsgrupp (ERAC SWG GRI, Standing Working Group on Gender in Research and Innovation) givit Vetenskapsrådet, i samverkan med sekretariatet, i uppdrag att koordinera och ansvara för innehållet i en kartläggning kring nationella åtgärder och strategier mot genusbaserad utsatthet inom akademin i Europa.

För Universitets- och högskolerådet arbetar vi med en forskningsöversikt om förebyggande åtgärder mot sexuella trakasserier. Rapporten färdigställs 2019.

Rapporten Sexuella trakasserier i akademin – en internationell forskningsöversikt tog vi fram 2018 på uppdrag av Vetenskapsrådet. Det är den första heltäckande forskningsöversikten som gjorts om sexuella trakasserier i akademin internationellt.

Sidansvarig: Inga-Bodil Ekselius|Sidan uppdaterades: 2019-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?