Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Våra uppdrag

Grunden för Nationella sekretariatet för genusforsknings verksamhet är att öka genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet. Utöver det har sekretariatet flera tidsbegränsade uppdrag. Nedan beskriver vi nuvarande uppdrag i korthet.

Nationella sekretariatet för genusforsknings övergripande uppdrag är att öka genomslaget för forskning och kunskap om genus och jämställdhet inom akademin och i samhället som helhet.

Regeringens uppdrag till Göteborgs universitet

I vårt uppdrag står:

Sekretariatet ska, i nära dialog med forskarsamhället, vara en plattform för samtal inom det breda fält som utgör svensk genusforskning, samt bedriva populärvetenskaplig förmedling av forskningens resultat. Genom analys och forskningsbaserad kunskapsproduktion ska sekretariatet stärka och utveckla genusforskningens villkor och dess forskningspolitiska förutsättningar. Sekretariatet ska genomföra aktiviteter och söka uppdrag och samverkansprojekt som syftar till att stärka forskningsområdet. Internationalisering och svensk genusforsknings position internationellt, när det gäller samverkan, nätverk, vetenskapliga publiceringar och forskningsanslag, är en prioriterad del av verksamheten.

Sekretariatet ska ta fram och tillgängliggöra forskning och annan kunskap, såväl empiriskt grundad som kritiskt problematiserande, som kan bidra till ett jämställdhetsarbete med högt kunskapsinnehåll. Genom att aktivt söka och genomföra analys- och utvecklingsuppdrag liksom mer konkret inriktade jämställdhetsuppdrag som processtöd och uppdragsutbildningar, ska sekretariatet bidra till utvecklingen av jämställdhet som praktiskt, politiskt och kunskapsteoretiskt fält inom akademin och samhället i övrigt. Nordisk och europeisk samverkan befruktar det nationella uppdraget.

Tidsbegränsade uppdrag

Centrum för genusforskning, Göteborgs universitet

Centrum för genusforskning, GIG är en resurs för forskare på Göteborgs universitet med syfte att främja högkvalitativ genusforskning och annan forskning med genusperspektiv. I oktober 2011 beslutade rektor vid Göteborgs universitet att GIG ska vara organisatoriskt placerat vid Nationella sekretariatet för genusforskning.

Besök Centrum för genusforskning, Göteborgs universitet

JiGU: Jämställdhetsintegrering vid Göteborgs universitet

Göteborgs universitet arbetar sedan hösten 2015 med att jämställdhetsintegrera sin verksamhet i en satsning som löper fram till 2019. Nationella sekretariatet för genusforskning är ett stöd under programmets initiala period.

Läs mer på genus.se om JiGU: Jämställdhetsintegrering vid Göteborgs universitet

Nordisk information för kunskap om kön, NIKK

De nordiska jämställdhetsministrarna har beslutat att NIKK – Nordisk information för kunskap om kön ska verka som ett samarbetsorgan vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i Sverige. Uppdraget pågår från oktober 2012 till och med år 2018. NIKK arbetar på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Besök Nordisk information för kunskap om kön, NIKK

Plattform för större svenskt genomslag i SwafS, 2016-2017

Nationella sekretariatet för genusforskning deltar i en nystartad påverkansplattform som ska främja bland annat genusperspektiv i EUs forskningsprogram Horisont 2020. Plattformen ska även stärka finansieringsmöjligheterna för svenska aktörers forskningsprojekt.

Läs mer på genus.se om Plattform för större svenskt genomslag i SwafS, 2016-2017

Besök genus.se!

Du besöker nu vår webbplats hos Göteborgs universitet, genus.gu.se, där vi i korthet berättar om vår organisation och våra uppdrag. Vår huvudsakliga kommunikationskanal om forskning och kunskap om genus och jämställdhet är genus.se.

Besök genus.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://genus.gu.se/vara-uppdrag/
Utskriftsdatum: 2018-01-17