Nyheter

• Rekommendationer för åtgärder mot sexuella trakasserier i den europeiska forsknings- och utbildningssektorn

[2020-06-12] Genusbaserat våld (könsdiskriminering, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp) förekommer på alla nivåer av högre utbildning och forskning och inom alla discipliner. Det har destruktiva konsekvenser för individer, institutioner samt för forskningens och utbildningens kvalitet. Trots detta har frågorna fått mycket lite uppmärksamhet, både vad gäller forskning och på policynivå i Europa. En ny europeisk rapport ger därför 23 rekommendationer och uppmanar alla berörda instanser att agera.

• Ny nordisk forskningsöversikt om sexuella trakasserier i arbetslivet

[2020-05-18] Sexuella trakasserier i arbetslivet är ett stort samhällsproblem i Norden. Det visade inte minst de många metoo-uppropen under hösten 2017. En ny rapport, "Sexuellt trakasserad på jobbet - en nordisk forskningsöversikt", redogör för aktuell kunskap och identifierar behov av vidare forskning.

• Nationell studie ska öka kunskapen om sexuella trakasserier i akademin

[2019-12-16] Nu förbereds en nationell prevalensstudie inom ramen för Forsknings- och samverkansprogrammet för att motverka sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet. Studien blir den första i sitt slag och syftar till att ge underlag för ett mer effektivt arbete mot sexuella trakasserier i akademin.

• Att vi blir tysta är det största hotet

[2019-12-13] Under 2020 genomför Nationella sekretariatet för genusforskning tillsammans med SULF och SUHF en enkätundersökning av forskares utsatthet för hat och hot. Hatyttringar mot forskare uppmärksammades i ett panelsamtal under konferensen g19.

• Få insatser för unga som har sex mot ersättning i Norden

[2019-12-02] Unga som har sex mot ersättning är en sårbar och särskilt utsatt grupp, men i de nordiska länderna är sociala insatser som riktar sig specifikt till denna grupp begränsade i antal. Det visar den nya rapporten Young people, vulnerabilities and prostitution/sex for compensation in the Nordic countries.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2020-05-13