Till startsida
Göteborgs universitet
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

8 mars: Lansering av nytt forskningsprogram och samtal om akademisk frihet

Nyhet: 2019-03-04

Seminariet direktsändes och kommer att finnas tillgängligt att se även i efterhand på seminariets webbsida.

Motverka sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin” är titeln för ett seminarium 14.00-16.00 på Karolinska institutet 8 mars, om hur svensk högskolesektor gemensamt kan förbättra arbets- och studiemiljön på landets lärosäten.

I samband med seminariet lanseras ett samverkans- och forskningsprogram som ska undersöka de situationer, beteenden och relationer som omger trakasserier i akademin och om dess konsekvenser för forskningens och utbildningens kvalitet.

Det är Karolinska Institutet, KTH och Malmö universitet som tagit initiativet till programmet.

– Med ett samlat grepp får vi aktuell kunskap om förekomsten och konsekvenserna av utsatthet och även hur de som utsätter andra ser på sina beteenden, säger Karin Dahlman-Wright, prorektor vid Karolinska Institutet.

Fredrik Bondestam, föreståndare, samt Maja Lundqvist, projektsamordnare, båda vid Nationella sekretariatet för genusforskning medverkar vid seminariet, bland annat med en presentation av den internationella forskningsöversikt om sexuella trakasserier i akademin som sekretariatet skrivit för Vetenskapsrådet.

Seminariet är fullbokat, men direktsänds på KI:s sida om seminariet.

Seminarium om akademisk frihet

Här kan du läsa Stockholms universitets referat av Genusakademins frukostseminarium (publicerat 11 mars): Allvarligt med angrepp mot genusvetenskap, referat från Genusakademins frukostseminarium 8 mars

Genusakademin vid Stockholms universitet har 8 mars ett frukostseminarium 08:30-10:30 med titeln Genusforskning och akademisk frihet.

Genom internationella och nationella utblickar ska ifrågasättandet av genusforskning diskuteras. Vilka politiska processer hotar de akademiska kärnvärdena? Vad betyder det att genusforskningen är särskilt utsatt? Hur kan vi arbeta för att säkerställa utrymmet för fritänkande forskning?

Kajsa Widegren, forskningssamordnare vid Nationella sekretariatet för genusforskning medverkar vid seminariet. Hon kommer att prata om vilka utmaningar genusforskare möter i ett samhällsklimat där genusforskningen ifrågasätts och enskilda forskare drabbas av hot och hat samtidigt som genusforskning också efterfrågas allt mer.

AV:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2020-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?